Zeleninový vývar (do mrazáku)
A tady je recept na můj zeleninový vývar do pokrmů.
2 velké mrkve
2 petržele
2 cibule neloupané
¼ bulvy celeru nebo 5 velkých řapíků
2 střední rajčata
4 stroužky česneku neloupané
Zbytky zeleniny, které máte doma (jádřinec papriky, košťál květáku nebo brokolice, kus kedlubny...)
Malá větvička rozmarýnu nebo tymiánu
1 bobkový list
Pár kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 snítky petržele
1,5 litru vody
Postup
Cibuli rozčtvrťte, stroužky česneku plochou stranou nože lehce rozmáčkněte, rajčata nařízněte a všechnu zeleninu pokrájejte na větší kousky. Dejte spolu s kořením do 1,5 litru vody a na mírném plameni vařte bez pokličky cca 1/2 hod. Pak přidejte snítky peržele, rozmarýnu nebo tymiánu a vařte další půl hodinu.
Zceďte, nechte vychladnout a rozdělte do plastových misek do mrazáku.