Zeleninový vývar (do mrazáku)

11.09.2020

A tady je recept na můj zeleninový vývar do pokrmů.


2 velké mrkve

2 petržele

2 cibule neloupané

¼ bulvy celeru nebo 5 velkých řapíků

2 střední rajčata

4 stroužky česneku neloupané

Zbytky zeleniny, které máte doma (jádřinec papriky, košťál květáku nebo brokolice, kus kedlubny...)

Malá větvička rozmarýnu nebo tymiánu

1 bobkový list

Pár kuliček pepře

4 kuličky nového koření

2 snítky petržele

1,5 litru vody


Postup

Cibuli rozčtvrťte, stroužky česneku plochou stranou nože lehce rozmáčkněte, rajčata nařízněte a všechnu zeleninu pokrájejte na větší kousky. Dejte spolu s kořením do 1,5 litru vody a na mírném plameni vařte bez pokličky cca 1/2 hod. Pak přidejte snítky peržele, rozmarýnu nebo tymiánu a vařte další půl hodinu.

Zceďte, nechte vychladnout a rozdělte do plastových misek do mrazáku.