Zeleninové placky s feta sýrem

05.11.2020

Zelenina, vejce, jogurt. Větším jedlíkům můžete přidat brambory jako přílohu.


1 středně velká cuketa (500 - 600 g)

1 mrkev

150 g brokolice

100 g fety

1 chilli paprička

Hrst nasekané petrželky

2 vejce + 2 bílky

4 vrchovaté lžíce celozrnné špaldové mouky

Sůl, pepř

Olivový olej nebo ghí


Jogurtový dip

1 jogurt

1/2 stroužku česneku

Sůl, pepř


Postup

Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte a nechte odstát minimálně 15 minut.

Růžičky brokolice vařte 5 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte nadrobno.

Z cukety pořádně rukou vymačkejte co nejvíce šťávy, přendejte na plátýnko a znovu vymačkejte. V míse smíchejte s mrkví nastrouhanou najemno, brokolicí, rozdrobeným feta sýrem a petrželkou. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte 2 celá vejce, mouku a pořádně promíchejte. Ze 2 bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi. Na pánvi tvořte lžící vyšší malé placičky. Pečte na pánvi na olivovém oleji nebo ghí při střední teplotě z obou stran.

Pokud chcete lehčí variantu, můžete upéct i v troubě na pečícím papíře (při 190 st. asi 25 minut), na pánvi jsou samozřejmě chuťově lepší.

Jogurtový dip

Smíchejte kelímek jogurtu s jarní cibulkou nakrájenou najemno a půlkou stroužku česneku. Česnek by neměl přebít chuť zeleninových placiček. Dochuťte solí a pepřem.