Zapečený květák s mangoldem

11.09.2020

Máte rádi květák, ale nechcete jíst smažená jidla? A nevíte, jak využít mangold? Zkuste třeba tuhle variantu. S dietou ovšem nepočítejte. :)


Ingredience na 1 větší zapékací mísu (4 porce)

1 malý květák (500g)

Svazek mangoldu (cca 15 větších listů)

1 cibule

3 větší stroužky česneku

Olivový olej

1 smetana ke šlehání

1 zakysaná smetana

4 žloutky (vejce S)

Sůl, pepř, muškátový oříšek

150 g goudy

Pořádná hrst strouhaného parmazánu


Postup

Květák oberte na větší růžičky nebo velké růžičky nakrájejte na plátky. Z mangoldu odřízněte stonky a nakrájejte je na větší kousky.

Květák dejte do vroucí vody na 10 minut. Přidejte na cca 2 minuty stonky mangoldu, pak zceďte nad dalším hrncem, abyste zachovali horkou vodu. Vodu znovu přiveďte k varu, vložte mangoldové listy a blanšírujte cca 2 minuty. Zceďte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Nakrájejte na větší kousky.

(Pro efekt můžete pár růžiček uvařeného květáku orestovat na pánvi na olivovém oleji dozlatova.)

Na pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky a česnek nadrobno. Přendejte do zapékací mísy, přidejte květák s mangoldem, osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a pořádně promíchejte.

Prošlehejte obě smetany se 4 žloutky a solí a přelijte rovnoměrně květák po celé ploše zapékací mísy. Pokud chcete pikantnější, přidejte chilli papričku nakrájenou na tenká kolečka. Můžete také přidat pinie nebo nasekané mandle.

Pečte při 180 stupních asi 15 minut, posypte strouhanou goudou smíchanou s parmazánem a přepněte na funkci grilování. Zapékejte, dokud se sýr neroztaví.