Vaření na chalupě - Pečený fenykl s kaší z batátů

27.01.2021

I na chalupě se dá vařit zdravě. Můžete doplnit pečeným kuřecím prsem obaleným v bylinkách, jako my druhý den, perfektně jde dohromady. Pokud chcete vege variantu, použijte na česnekovou omáčku zeleninový vývar.


Na 2 porce

2 batáty

Trochu mléka na zjemnění kaše (nemusí být)

Asi 150 ml vývaru

1 palice česneku

2 fenykly

1 velká šalotka (nebo střední cibule)

Koriandr nebo petrželka

Sůl

Ghí, máslo


Postup

Fenykl očistěte, odstraňte stonky a rozkrojte na 4 podélné plátky. Na pánvi na ghí z obou stran orestujte dozlatova. Mezitím si nakrájejte šalotku a česnek rozdělte na stroužky. Neloupejte.

Fenykl přendejte do velké zapékací mísy nebo na plech. Na pánev po fenyklu vsypte šalotku a nechte zesklovatět. Pak nasypte na fenykl a přidejte i stroužky česneku.

Pečte při 180 stupních asi 30 minut, ale může trvat i déle, podle toho, jak máte velký fenykl.


Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Pak rozmixujte do pyré. My na chalupě mixér neměly, tak jsme rozmačkaly vidličkou, jde to snadno. Já mám kaši raději než hladké pyré. Trochu osolte, zjemněte máslem nebo ghí a vmíchejte nadrobno posekaný koriandr nebo petrželku. Pokud chcete, můžete zjemnit i mlékem.

K batátové kaši se výborně hodí demi glace. To jsme ale na chalupě neměly, tak jsme si pomohly hovězí polévkou. Opatrně jsme odebraly čistý vývar a nechaly zredukovat. Většina z vás taky nebude mít demi glace, ale určitě máte v mrazáku nějaký domácí vývar. Doufám. :) Vařením ho zredukujte tak, aby byl výrazný a stačil na přelití kaše. Po zredukování do něj vymáčkněte stroužky česneku ze slupky, které se vám upekly v troubě společně s fenyklem. Rozmixujte. Na 2 porce dejte napřed jen polovinu stroužků a po rozmixování ochutnejte. Když bude málo výrazné, tak přidejte podle vaší chuti. Zbylé stroužky můžete sníst společně s fenyklem. Pokud nemáte mixér, česnek rozmačkejte co nejvíc vidličkou a teprve potom vložte do máčky. Pak ho samozřejmě spotřebujete víc. Na závěr česnekovou omáčku zjemněte máslem nebo ghí.

Na talíři udělejte v batátové kaši důlek, abyste mohli přelít česnekovou omáčkou. Přidejte upečený fenykl a posypte koriandrem nebo petrželkou.