Tartaletky z mandlové mouky

22.12.2020

Znáte čekankový sirup? Jestli ne, tak ho vyzkoušejte. Výborně chutná, je krásně sladký a přitom obsahuje minimum sacharidů. Ale kupujte 100 % sirup natur a pamatujte, že nic se nemá přehánět, platí i tady a tak pouze jednou za čas.

Jak jsem slíbila v článku "Jak zvládnout plné stoly o Vánocích", přidávám recept na tartaletky, které peču o svátcích. Košíčky nejsou bez cukru. Už jsem psala, že sladké jím výjimečně a tak trochu cukru v jednom dezertu, co sním, neřeším. Chci vám tím říct, že jíst zdravě neznamená, že už se na cukr do konce života nepodíváte. Ale bude patřit ke zvláštním příležitostem. 

Pozn. Do těsta čekankový sirup nedávejte. Na tepelnou přípravu se nepoužívá, působí trochu jako lepidlo.


Na těsto: (6 - 8 košíčků podle velikosti formiček)

200 g mandlové mouky

100 g másla

2 žloutky

25 g třtinového cukru


Postup

Smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mouku a změklé máslo. Vypracujte v těsto. Nejprve bude mít strukturu drobenky, pak se spojí. Pracujte s ním ale rychle, čím víc se máslo zahřívá, tím je těsto lepkavější.

Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu do lednice vychladnout.

Do formiček vložte kousek vychladlého těsta a přimáčkněte na dno i po stranách, až po okraj. Pořádně, ať nemáte silnou vrstvu, ale velmi tenká by vám popraskala, takže tak 2 mm. Dno propíchněte párkrát vidličkou, aby vám nevystouplo. Stouplo by jen trochu, ale propíchané košíčky se budou péct rovnoměrně a nestane se vám, že dno bude nedopečené. Pečte cca 15 - 18 minut v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Záleží na vrstvě těsta a vaší troubě. Takže posledních 5 minut pečení kontrolujte, ať se vám nepřipálí.

Po upečení nechte chvíli zchladnout a opatrně vyklopte. Horké by se vám polámaly, protože těsto je po upečení křehké a studené už by vám nešly dobře z formiček. Používám silikonové formičky na košíčky. Jsou menší, než klasické formy na tartaletky a to chceme. :) A taky se nevymazávají a jdou snadno vyklopit.


Náplň:


Pudinkový krém

500 ml plnotučného mléka

250 ml smetany ke šlehání

50 g škrobu

1 žloutek

Vanilkový lusk

Čekankový sirup, množství podle chuti (a pro návštěvy cukru podle chuti:) )


Postup

Dejte vařit 250 ml mléka a smetanu spolu se zrníčky z vanilkového lusku. Ve zbytku studeného mléka rozšlehejte žloutek se škrobem a cukrem, pokud sladíte. Pokud použijete čekankový sirup, tak vmíchejte až na konci vaření a až košíčky naplníte, ještě je sirupem polijte.

Těsně než přijde mléko k varu, vmíchejte mléko se škrobem a za stálého míchání vařte 2 - 3 minuty. Nechte vychladnout, sem tam promíchejte, ať se nevytvoří škraloup a pak dejte ztuhnout do lednice. Pořádně vychladlý a ztuhlý krém naplňte do cukrářského sáčku a nazdobte košíčky.


Já mám raději náplň z tvarohového krému, už proto, že neobsahuje mléko a škrob: Jemný tvaroh smíchejte s čekankovým sirupem a šťávou z citrónu podle chuti.

Ovoce na ozdobu. Teď v zimě je to horší, ale kanadské borůvky jsou naštěstí pořád. A pokud chcete, aby bylo leské, potřete ho rozpuštěnou želatinou. A jestli chcete polít šťávou z borůvek jako na fotce, pár jich rozmixujte a propasírujte přes sítko. Je to trochu pracnější, ale chuť borůvek se vám víc "rozprostře".