Celozrnné tagliatelle s pestem z kadeřávku

14.09.2020

Vyzkoušejte další recept z kadeřávku, právě je jeho čas! Přestože je to už druhý recept s těstovinami, zařazuju je na jídelníček opravdu málo. Většinou v létě s čerstvou zeleninou nebo pestem. 


1 porce

120 g čerstvé celozrnné pasty (tagliatelle, linguine, špagety...)


Pesto

2 hrsti kadeřávku (pokrájené listy bez stonků)

1 stroužek česneku

1 hrst vlašských ořechů

100 ml oleje z vlašských nebo lískových ořechů + na dolití

30 g strouhaného parmazánu


Postup

Z listů kadeřávku odřízněte stonky a listy buď důkladně properte nebo (pokud chcete mít jistotu, že listy budou bez breberek) oblanšírujte ve vroucí osolené vodě 2 - 3 minuty. Pak zceďte, zbavte jich přebytečné vody a nechte vychladnout.  Nakrájejte na proužky a v mixéru rozmixujte s česnekem, ořechy a olejem. Pak smíchejte s nastrouhaným parmazánem.

Těstoviny uvařte v osolené vodě a přendejte na hlubokou pánev spolu s trochou vody, ve které se vařily. Z pesta odeberte asi 3 vrchovaté lžíce a postupně vmíchávejte do těstovin.

Přendejte na talíř a posypte strouhaným parmazánem. Já mám ráda v těstovinách ještě opražené kešu ořechy, ale ořechů je v pestě dost, dávat už je nemusíte.

Zbylé pesto dejte do vyvařené uzavíratelné skleničky, lehce upěchujte a přelijte buď ořechovým nebo klidně olivovým olejem, aby bylo celé zakryté. Takto vám v lednici vydrží až měsíc.