Salát z polníčku a manga

14.09.2020

Upřímně, mango jako tropické ovoce, které k nám přicestovalo přes půl světa, není super zdravá potravina. Ale já tuhle kombinaci chutí prostě miluju a když milujdeš, není co řešit.  :) Připravujte opravdu jen ze zralého manga, jinak výsledek není tak dobrý. Dobrou chuť má i mango mražené.


1 porce

1/2 zralého manga

1 vanička polníčku (100 g)

Hrst nesolených arašídů


Dresink

20 lístků máty

3 - 4 lžíce limetové šťávy

2,5 cm zázvoru (toho tenčího konce)

2 lžíce medu

10 lžic olivového oleje

1 chilli paprička


Postup

Na pánvi orestujte na sucho pokrájené arašídy. Určitě je nevynechávejte, dodají salátu závěrečný "šmrnc".

Pokud máte chilli papričku z obchodu, použijte jednu střední. Pokud z květináče, stačí vám jen půlka. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte na tenké proužky. Polovinu dejte stranou. Mango nakrojte na polovinu, ale neoddělujte. Oloupejte slupku z poloviny, dužinu nařežte nožem na větší kostičky jakoby do mřížky a pak teprve nožem podél pecky seřízněte.

Připravte si dresink: Zázvor nakrájený na menší kousky, polovinu chilli papričky, med, limetovou šťávu a olivový olej umixujte krátce v mixéru. Přidejte lístky máty a znovu krátce rozmixujte.

Na talíř rozložte polníček, na něj poklaďte kousky manga, posypte druhou polovinou chilli papričky, arašídy a přelijte dresinkem.