Salát z polníčku a manga

14.09.2020

Mango je sice tropické ovoce, které k nám přicestovalo přes půl světa, ale já tuhle kombinaci chutí prostě miluju a když miluješ, není co řešit.  :) A na druhou stranu, mango je zdrojem beta-karotenu a zklidňuje žaludek i střeva, tak proč se ho vzdávat. Připravujte opravdu jen ze zralého manga, jinak výsledek není tak dobrý. Dobrou chuť má i mango mražené.


1 porce

1/2 zralého manga

1 vanička polníčku (100 g)

Hrst nesolených arašídů


Dresink

šťáva z 1 limety

2,5 cm zázvoru (toho tenčího konce)

2 lžíce medu

2 lžíce olivového oleje

Můžete přidat:

1 chilli paprička 

20 lístků máty


Postup

Na pánvi orestujte na sucho pokrájené arašídy. Přidají tuk a kalorie, ale dodají salátu závěrečný "šmrnc". :)

Pokud máte chilli papričku z obchodu, použijte jednu střední. Pokud z květináče, stačí vám jen půlka. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte na tenké proužky. Polovinu dejte stranou. Mango nakrojte na polovinu, ale neoddělujte. Oloupejte slupku z poloviny, dužinu nařežte nožem na větší kostičky jakoby do mřížky a pak teprve nožem podél pecky seřízněte.

Připravte si dresink: Zázvor nakrájený na menší kousky, polovinu chilli papričky, med, limetovou šťávu a olivový olej umixujte krátce v mixéru. Přidejte lístky máty a znovu krátce rozmixujte.

Pokud nemáte rádi mátu, připravte si jen základní dresink z limety, medu, zázvoru a olivového oleje. Kdyby na vás byl moc kyselý, nechte nejdřív propojit chutě se salátem, protože mango je sladké. Pokud by na vás byl přece jen moc kyselý, příště dejte míň limetové šťávy.

Na talíř rozložte polníček, na něj poklaďte kousky manga, posypte druhou polovinou chilli papričky, arašídy a přelijte dresinkem.