Salát z polníčku a manga
Upřímně, mango jako tropické ovoce, které k nám přicestovalo přes půl světa, není super zdravá potravina. Ale já tuhle kombinaci chutí prostě miluju a když milujdeš, není co řešit. :) Připravujte opravdu jen ze zralého manga, jinak výsledek není tak dobrý. Dobrou chuť má i mango mražené.
1 porce
1/2 zralého manga
1 vanička polníčku (100 g)
Hrst nesolených arašídů
Dresink
20 lístků máty
3 - 4 lžíce limetové šťávy
2,5 cm zázvoru (toho tenčího konce)
2 lžíce medu
10 lžic olivového oleje
1 chilli paprička
Postup
Na pánvi orestujte na sucho pokrájené arašídy. Určitě je nevynechávejte, dodají salátu závěrečný "šmrnc".
Pokud máte chilli papričku z obchodu, použijte jednu střední. Pokud z květináče, stačí vám jen půlka. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte na tenké proužky. Polovinu dejte stranou. Mango nakrojte na polovinu, ale neoddělujte. Oloupejte slupku z poloviny, dužinu nařežte nožem na větší kostičky jakoby do mřížky a pak teprve nožem podél pecky seřízněte.
Připravte si dresink: Zázvor nakrájený na menší kousky, polovinu chilli papričky, med, limetovou šťávu a olivový olej umixujte krátce v mixéru. Přidejte lístky máty a znovu krátce rozmixujte.
Na talíř rozložte polníček, na něj poklaďte kousky manga, posypte druhou polovinou chilli papričky, arašídy a přelijte dresinkem.