Salát z kadeřávku a quinoy

12.09.2020

Salát plný vitamínů a minerálů. A překvapivě dobrý.


Kadeřávek obsahuje minerály jako vápník, hořčík a zejména draslík. Quinoa je pseudoobilovina, která je přirozeně bezlepková. Obsahuje hodně bílkovin, vlákniny, vitamíny B a E a minerálů jako např. vápník, železo, zinek a hořčík.


Na 2 velké porce budete potřebovat

4 - 5 velkých listů kadeřávku

80 g quinoy (předem uvařené)

Cca 240 ml zeleninového vývaru

1 malou mrkev

1/2 velkého jablka

Šťávu z citronu

Hrst parmazánu

Hrst ořechů, předem namočených (Mix pekanových, kešu a mandlí nebo jen jeden druh). Dejte do studené vody a nechte přes noc namáčet.

Sůl, pepř

Olivový olej


Na dresink

Šťávu z 1/2 limety

2 lžičky medu


Postup

Odváženou quinou přesypte do malého hrnku, abyste pak mohli odměřit poměr se zeleninovým vývarem. Takže si zapamatujte, kam množství quinoy sahá. Přilijte studenou vodu a nechte 15 minut stát, tím ji zbavíte hořkosti. Pak slijte vodu přes sítko a quinou uvařte ve vývaru v poměru 1:2 na mírném plameni 15 minut. Přendejte do salátové mísy a nechte vychladnout. Občas promíchejte vidličkou.

Listy kadeřávku zbavené stonků a větších žeber nakrájejte na tenké proužky. V míse osolte, přelijte olivovým olejem a pořádně rukou všechny listy promněte, aby zkřehly. 

Vodu z ořechů slijte, ořechy propláchněte a nechte na sítku okapat. Můžete ještě opražit na sucho na pánvi. Jsou chutnější, ale připravujete se o prospěšné látky.

Na dresink smíchejte limetovou šťávu s medem, oleje je dost už v kadeřávku.

Mrkev nakrájejte škrabkou na úzké, tenké plátky. Jablko nakrájejte na menší kousky, lehce zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo a přidejte i s mrkví do salátu. Můžete přidat ještě čerstvé nebo sušené brusinky. Opatrně osolte (parmazán je slaný), opepřete, vmíchejte parmazán, ořechy a dresink.