Salát z čočky beluga se sýrem halloumi

09.11.2020

Čočka beluga je zdrojem bílkoviny, vlákniny, vitaminu B a minerálních látek jako např. železo, hořčík, vápník. Její velkou výhodou je, že ji nemusíte předem namáčet. V kombinaci se sýrem halloumi výborně chutná, jde ale o další bílkovinu, doporučuji proto ubrat množství a jídlo doplnit o čerstvý listový salát.


Na 2 porce budete potřebovat


120 g čočky 

280 ml vody

140 ml domácího zeleninového vývaru

1 menší batát

1 malou červenou řepu

1 petržel

1 červenou tvrdou papriku (kapii)

Olivový olej

Sůl, pepř

2 - 4 lžíce limetkové šťávy, podle chuti

Hrst nasekané hladkolisté petrželky


Čočku propláchněte studenou vodou a přelijte studeným zeleninovým vývarem tak, aby byla zakrytá. Vařte na mírném ohni. Zbytek vývaru zahřejte a postupně, jak bude čočka bobtnat a tekutina ubývat, dolívejte horký vývar. (Pozn. Horký vývar používáme nejen kvůli tomu, aby se neprodlužovala doba vaření vyrovnávání teploty, ale u čočky beluga zejména proto, aby neztrácela barvu.)

Čočka se vaří asi půl hodiny. Na konci by v ní měla zůstat trocha tekutiny, čočka nesmí být nikdy suchá. Malou část čočky můžete rozmixovat, aby se zahustila. Osolte a ochuťte limetkovou šťávou. Přidejte najemno nakrájenou petrželku.


Zeleninu kromě papriky nakrájejte na menší kostičky, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 180 st. do změknutí. Trvá to asi půl hodiny, záleží na velikosti kostiček. 5 minut před koncem přidejte papriku, kterou jste přepůlili a nakrájeli na proužky.

Upečenou zeleninu smíchejte s čočkou a případně ještě dochuťte.

Podávejte s grilovaným nebo opečeným sýrem halloumi.