Salát z čočky beluga se sýrem halloumi
Čočka beluga je zdrojem bílkoviny, vlákniny, vitaminu B a minerálních látek jako např. železo, hořčík, vápník. Její velkou výhodou je, že ji nemusíte předem namáčet. V kombinaci se sýrem halloumi výborně chutná, jde ale o další bílkovinu, doporučuji proto ubrat množství a jídlo doplnit o čerstvý listový salát. Ideálně sýr vypustit úplně. :)
Na 2 porce budete potřebovat
120 g čočky
280 ml vody
140 ml domácího zeleninového vývaru
1 menší batát
1 malou červenou řepu (Pokud nemáte rádi řepu, přidejte kousek celeru.)
1 petržel
1 červenou tvrdou papriku (kapii)
Olivový olej
Sůl, pepř
2 - 4 lžíce limetkové šťávy, podle chuti
Hrst nasekané hladkolisté petrželky
Čočku propláchněte studenou vodou a přelijte studeným zeleninovým vývarem tak, aby byla zakrytá. Vařte na mírném ohni. Zbytek vývaru zahřejte a postupně, jak bude čočka bobtnat a tekutina ubývat, dolívejte horký vývar. (Pozn. Horký vývar používáme nejen kvůli tomu, aby se neprodlužovala doba vaření vyrovnávání teploty, ale u čočky beluga zejména proto, aby neztrácela barvu.) Pokud by vám došel vývar, můžete použít horkou vodu, závěrečná fáze by ale měla být s vývarem kvůli chuti.
Čočka se vaří asi půl hodiny. Na konci by v ní měla zůstat trocha tekutiny, čočka nesmí být nikdy suchá. Malou část čočky můžete rozmixovat, aby se zahustila. Já to ale nedělám. Osolte a ochuťte limetkovou šťávou. Přidejte najemno nakrájenou petrželku.
Zeleninu nakrájejte na malé kostičky a kromě papriky ji všechnu restujte na olivovém oleji na široké pánvi, jako kdybyste připravovali základ pod maso. Když budete trpěliví a budete zeleninu restovat na středním plameni, nebudete muset podlévat vodou a bude líp chutnat. Já ji restuju na stupni 5, vyšší teplotu nepřidávám, protože používám olivový olej a vysoké teploty mu škodí. Když je zelenina měkká, přendejte ji k čočce, ve které je pořád trocha tekutiny (pokud ne, přilijte trochu vývaru) a na pánvi orestujte papriku, kterou jste nakrájeli na kostičky. Restování trvá asi 5 minut. Přidejte k čočce, vše promíchejte, a případně ještě dochuťte.
Podávejte s grilovaným nebo opečeným sýrem halloumi.