Rajčatová omáčka jako základ

11.09.2020

Když se urodí dost rajčat, uvařím z ní takový základ a když mám v zimě lenivý den, ohřeju omáčku, dám pod plněné cukety nebo jinou zeleninu a nebo na čerstvé těstoviny. Zakapu olivovým olejem, posypu bazalkou, parmazánem a hotovo. 

Potřebujete ale opravdu zralá rajčata, abyste nemuseli přidávat cukr, protože to nechceme. :)

Kdo má raději masovou variantu, podusí mleté maso jako na boloňskou a smíchá s omáčkou.


Ingredience

5 kg rajčat

3 velké cibule

3 velké petržele

3 velké mrkve

½ bulvy celeru

Palice česneku

Sůl, pepř

Olivový olej


Suroviny jsou opravdu jen orientační. Jestli dáte o půl mrkve nebo petržele míň či víc, je úplně jedno.


Postup

Slupky rajčat na vrchu nařízněte do kříže, přelijte vroucí vodou tak, aby byla všechna ponořená, pár minut počkejte, než půjdou sloupnout a pusťte se do toho.

Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek a kořenovou zeleninu nadrobno. Tady to chce hodně trpělivosti, doporučuju pustit si k tomu oblíbený film. :)

Pak už jen zesklovatíte cibuli na olivovém oleji, přidáte česnek, krátce zarestujete, vložíte všechnu kořenovou zeleninu a opět restujete, asi 10 minut. Lepší je si zeleninu rozdělit a orestovat po částech, záleží, jak široký kastrol použijete.

Přidejte rajčata zbavená tvrdých středů a nakrájená na kostky. Mně se je vykrajovat nechce, tak prostě každé rajče krájím rovnou nad kastrolem kolem dokola, dokud mi nezbyde jen ten tvrdý střed, který vyhodím. Osolte. Duste přikryté na mírném plameni do změknutí kořenové zeleniny. Opepřete a znovu dochuťte solí.

Hotovou směs částečně rozmixujte ponorným mixérem tak, aby se omáčka přirozeně zahustila a pokud je potřeba, znovu ještě dochuťte dosolte tak, jak vám bude chutnat.

Rozdělte do zavařovacích sklenic a zavařte klasickým postupem.