Quinoa s růžičkovovu kapustou

03.01.2021

O benefitech quinoy jsem už psala v jiném receptu, tak jen k růžičkové kapustě. Obsahuje vitamín C, K, vitamíny skupiny B, dále třeba draslík a mangan.


Na 2 porce

500 g růžičkové kapusty

3 velké hrsti mangoldu (nebo špenátu a když zrovna nemám, dělám i bez něj a taky dobré :))

1 cibule

1 stroužek česneku

Olivový olej

Sůl, pepř

1 šálek quinoy (100g)

2 šálky zeleninového vývaru

sůl


Dresink

Šťáva z 1 citronu

2 lžíce světlé tahini pasty

4 - 6 lžic vody

2 - 4 lžičky medu

Sůl


Růžičkovou kapustu operte, osušte, rozkrojte na půlky nebo na čtvrtky, podle velikosti růžiček. V míse pak smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte na plech na pečící papír tak, aby se nepřekrývaly. Pečte 25 minut při 200 st.
Pozn. Můžete i krátce povařit ve vroucí osolené vodě a pak orestovat na ghí na pánvi. Budou šťavnatější.

Cibuli nakrájejte na kostičky. Česnek nadrobno. Z mangoldu odřízněte stonky, ale nevyhazujte. Pokrájejte je na menší kostičky a listy na větší kousky.

Na pánvi nechte zesklovatět cibuli společně se stonky mangoldu, pak přidejte česnek a restujte, dokud neucítíte vůni. Vložte listy mangoldu, orestujte, podlijte trochou vody a duste pár minut do změknutí a do odpaření vody. Mladý mangold stačí jen orestovat.

Quinou zalijte studenou vodou a nechte 10 minut zbavit hořkosti. Pak vodu slijte, quinou propláchněte a vařte ve vývaru v poměru 1:2. Pokud máte domácí vývar, dosolte, pokud koupený (určitě alespoň nějaký natur ze zdravé výživy), tak raděj dosolte až v závěru.

Na dresink smíchejte všechny ingredience, citronu dejte na raději o něco méně a teprve po vmíchání do quinoy se zeleninou případně dochuťte, ne každému chutná výraznější citronová chuť. Mně ano. Na závěr ještě dochuťte solí.