Pošírovaná kuřecí prsa s citronovou omáčkou
Pokud máte rádi chuť citronu v pokrmech, tenhle recept si zamilujete.
Na 2 porce budete potřebovat
2 kuřecí prsa
Cca 1 litr kuřecího vývaru
50 ml suchého bílého vína
¼ cibule, kousek mrkve, kousek řapíku celeru
Špičku větvičky rozmarýnu (cca 3 cm)
1 bobkový list
Pár kuliček pepře
Na omáčku
1 žloutek
70 ml smetany ke šlehání
3 lístky šalvěje
1 lžičku tapiokového (nebo jiného) škrobu
1 lžíci citronové šťávy
Postup
Do kastrolu nalijte vývar a všechny ostatní suroviny. Přiveťe k varu a vložte kuřecí prsa. Pokud nejsou ponořená, dolijte vodou tak, aby byla. Přikryté vařte na velmi mírném plameni 8 minut. Sundejte z ohně a nechte 15 minut dojít.
Prsa vyjměte a udržujte v teple. Vývar, ve kterém jste prsa vařili, zceďte a 300 ml dejte znovu vařit. Vařením zredukujte na polovinu.
Žloutek prošlehejte se smetanou a škrobem, vlijte do vývaru a na mírném plameni povařte do zhoustnutí, zhruba 5 minut. Stáhněte z ohně a ochuťte citronovou šťávou.