Polévka z červené řepy
Červená řepa patří k zimě - taky co jiného v našem podnebí v zimě jíst. :) O jejích benefitech jsem už psala, ale kupujte vždy bio. Pěstuje se ve velkém a tak se pesticidy nešetří.
0,5 kg červené řepy
200 ml domácího zeleninového vývaru
400 ml vody
cibule
po lžičce fenyklu a anýzu
větvička tymiánu
2 stroužky česneku
sůl, pepř, citron, jablečný ocet
2 dl zakysané smetany
vlašské ořechy (nemusí být)
V hrnci nechte zesklovatět cibuli, přidejte semínka fenyklu a anýzu, snítku tymiánu a oloupanou, na malé kostky nakrájenou červenou řepu. Restujte cca 3 minutky, zalijte vodou a vývarem, osolte a vařte doměkka.
Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, pepř, dosolte, vymačkejte 2 – 3 lžíce citronové šťávy a přidejte pár kapek jablečného octa - podle chuti.
Rozmixujte ponorným mixérem, ochutnejte a případně dochuťte solí či octem. Pozor, ne moc, protože servírujeme na talíři s kopečkem kysané smetany, která polévku okyselí. Navíc někdo má rád kyselejší, jiný méně, takže nejlepší je dát na stůl citron a každý si dochutí až po rozmíchání smetany v polévce.