Polévka z červené řepy

15.03.2023

Červená řepa patří k zimě - taky co jiného v našem podnebí v zimě jíst. :) O jejích benefitech jsem už psala, ale kupujte vždy bio. Pěstuje se ve velkém a tak se pesticidy nešetří.


0,5 kg červené řepy 

200 ml domácího zeleninového vývaru

400 ml vody

cibule

po lžičce fenyklu a anýzu

větvička tymiánu

2 stroužky česneku

sůl, pepř, citron, jablečný ocet

2 dl zakysané smetany

vlašské ořechy (nemusí být)

V hrnci nechte zesklovatět cibuli, přidejte semínka fenyklu a anýzu, snítku tymiánu a oloupanou, na malé kostky nakrájenou červenou řepu. Restujte cca 3 minutky, zalijte vodou a vývarem, osolte a vařte doměkka.

Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, pepř, dosolte, vymačkejte 2 – 3 lžíce citronové šťávy a přidejte pár kapek jablečného octa - podle chuti.

Rozmixujte ponorným mixérem, ochutnejte a případně dochuťte solí či octem. Pozor, ne moc, protože servírujeme na talíři s kopečkem kysané smetany, která polévku okyselí. Navíc někdo má rád kyselejší, jiný méně, takže nejlepší je dát na stůl citron a každý si dochutí až po rozmíchání smetany v polévce.