
Polévka z červené čočky s jogurtem
Když se venku ochladí, je čas na hustou polévku
Na 4 porce budete potřebovat
2 velké mrkve
3 řapíky celeru
1 cibuli
Kousek nastrouhaného zázvoru
Sůl, pepř
Olivový olej
230 g červené čočky
300 ml domácího zeleninového vývaru
900 ml vody
Hrst koriandrových listů
80 ml řeckého jogurtu
1 lžíci limetové šťávy
Postup
Celer očistěte od vláken. V hrnci se širokým dnem nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli, přidejte mrkev a celer, obojí nakrájené na menší kousky. Dále nastrouhaný zázvor, lžičku soli a pepř. Restujte za občasného míchání asi 15 minut. Pak přilijte horký vývar, vodu a červenou čočku. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte asi 15 minut, dokud nebude čočka měkká.
Nechte trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujte do pyré, případně dosolte.
Jogurt smíchejte s limetkovou šťávou a 1 lžící olivového oleje a lehce osolte. Přimíchejte nasekané lístky koriandru.
Polévku podávejte s ochuceným jogurtem.