Polévka z červené čočky s jogurtem

11.09.2020

Když se venku ochladí, je čas na hustou polévku


Na 4 porce budete potřebovat

2 velké mrkve

3 řapíky celeru

1 cibuli

Kousek nastrouhaného zázvoru

Sůl, pepř

Olivový olej

230 g červené čočky

300 ml domácího zeleninového vývaru

900 ml vody

Hrst koriandrových listů

80 ml řeckého jogurtu

1 lžíci limetové šťávy


Postup

Celer očistěte od vláken. V hrnci se širokým dnem nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli, přidejte mrkev a celer, obojí nakrájené na menší kousky. Dále nastrouhaný zázvor, lžičku soli a pepř. Restujte za občasného míchání asi 15 minut. Pak přilijte horký vývar, vodu a červenou čočku. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte asi 15 minut, dokud nebude čočka měkká.

Nechte trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujte do pyré, případně dosolte.

Jogurt smíchejte s limetkovou šťávou a 1 lžící olivového oleje a lehce osolte. Přimíchejte nasekané lístky koriandru. 

Polévku podávejte s ochuceným jogurtem.