Pomazánka z červené řepy

20.11.2020

Červená řepa je opravdu velmi zdravá a měli bychom ji zařazovat na jídelníček pravidelně. Je bohatá na vlákninu, vitaminy A, B a C. Dále železo, vápník, jód, draslík, hořčík a kyselinu listovou. Ta spolu s železem přispívá k tvorbě červených krvinek, takže pokud jste na tom jako já, že jíte málo maso, jezte červenou řepu. A co vás ještě bude zajímat, že podporuje tvorbu mitochondrií a ty zpomalují proces stárnutí. :)

Řepu jezte vždy jen v bio kvalitě.


1 malá řepa (cca 200g)

1 stroužek česneku, prolisovaný

2 vrchovaté lžíce jogurtu

1 lžíce domácí majonézy

2 lžíce mletých vlašských ořechů

Sůl, pepř


Řepu uvařte ve vodě do změknutí. Zchlaďte studenou vodou a nechte vychladnout úplně. Pak oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s ostatními surovinami a podávejte s kvasovým chlebem, ideálně žitným.