
Pečené cibule plněné mletým masem
Myslím, že vás tenhle recept překvapí. Je opravdu dobrý. Jediné, co vás nebude bavit, je vykrajování cibulí. :)
14 středních cibulí
100 ml smetany ke šlehání
150 g mletého krůtího masa (já dala napůl se salsicciou)
50 g sýru (gouda, chedar...)
2 vejce
Sůl, pepř
Tymián
Petrželka
Olivový lej
Postup
Cibule si vyberte kulaté, aby dobře stály v zapékací míse. Tu zvolte s poklopem, abyste mohli cibule zakrýt.
Toto množství je zhruba na 14 cibulí, ale navrhuju vám naplnit množství, které chcete a zbytek dát do malých zapékacích misek (kokotek) a máte svačinu do práce na druhý den.
Cibule oloupejte a odřízněte vršky kousek nad půlkou. Tak, abyste naplnili co největší část a zároveň se vám dobře vykrajovaly. Vnitřky vydlabejte, já je vykrajuju malým nožíkem. Z cibule by vám měly zůstat 2 - 3 vrstvy.
Vnitřky nakrájejte nadrobno, na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět, přidejte otrhané lístky tymiánu, nechte provonět a pak orestujte kuřecí maso, trvá to asi 3 minuty. Pokud byste dávali salsicciu, je lepší podusit ji podlitou trochou vody pod pokličkou asi 10 minut. Předtím ji samozřejmě rozřízněte, zbavte střívka a pak už restujte jako klasické mleté maso. Hotové osolte a opepřete.
Přendejte i s výpekem do mísy.
Sýr nastrouhejte nahrubo a promíchejte ho pořádně s vejci. Vlijte smetanu, přidejte nasekanou petrželku a opět promíchejte. Maso už by nemělo být horké, tak ho přimíchejte do směsi, promíchejte a naplňte cibule. Přiklopte špičkami cibulí, které vám vytvoří kloboučky. Vložte do zapékací mísy buď na pečící papír nebo olivový olej a přiklopte. Pečte 40 minut při 160 stupních. Pak odkryjte, pokapte olejem a odkryté pečte při 200 stupních 20 minut.
Pokud jste dali zbylou směs do zapékacích misek, dejte do trouby až v druhé fázi pečení cibulí, čili na posledních 20 minut. Misky předtím vymažte ghí a můžete přidat třeba papriku nakrájenou na tenčí proužky.