Pečené brambory s medvědím česnekem a petrželkou
Tenhle recept vám dávám především jako další tip, jak zařadit medvědí česnek na jídelníček.
Pečené brambory nejsou zrovna lehké jídlo, proto si jako přílohu nedávejte maso, ale salát ze zelených listů. Já byla po dlouhé procházce, nevydržela jsem čekat, až mi Rohlík salát přiveze a v lednici jsem měla ovčí jogurt, tak jsem si udělala jen dip.
Množství surovin neuvádím - brambor si dejte, kolik sníte a ostatní není na vážení.
Brambory
Hladká listová petržel
Medvědí česnek
Rozmarýn (nemusí být)
Olivový olej, sůl
Postup
Středně velké brambory pořádně omyjte, osušte a rozčtvrťte. Pokud nemáte bio, tak je oloupejte, jinak je škoda se slupky zbavovat. Vložte je do zapékací mísy, promíchejte s olivovým olejem, osolte, přidejte pár snítek rozmarýnu, jestli máte (třeba v mrazáku jako já), a pečte dozlatova v troubě na 200 stupňů. Trvá to přes půl hodiny, ale může i déle, záleží na tom, jak velké máte brambory.
Medvědí česnek pokrájejte nadrobno. Pokud máte petržel (mám opět v mrazáku, na Rohlíku, dokud nebude čerstvá na trhu), tak rozmixujte hrst ponorným mixérem. Pokud ne, rozmixujte část medvědího česneku. Můžete i rukolu, jestli vám nevadí lehce nahořklá chuť. Taky můžete přidat i malou hrst mandlí a oliváče a udělat si pesto, jen myslete na to, že jsou to další tuky navíc, pokud chcete redukovat váhu. Rozmixovanou petržel nebo česnek nebo rukolu promíchejte s upečenými brambory, přidejte česnek nasekaný nadrobno a to je celé.