Pečená rajčata plněná sýrem

09.11.2020

Využívám ještě posledních pár rajčat ze skleníku na tenhle recept. Jako přílohu můžete uvařit přírodní rýži nebo divokou rýži a smíchat ji s nakrájeným rajčetem v zapékací misce.


Na 8 rajčat budete potřebovat


9 větších rajčat (1 nakrájíte do zapékací misky)

100 g goudy

40 g gorgonzoly

200 g čerstvého špenátu

1 malou cibuli

1 stroužek česneku

Sůl, pepř

Olivový olej

Piniová semínka

Hrst lístků bazalky


Postup

Listy špenátu operte a blanšírujte ve vroucí vodě asi 3 minuty. Sceďte, vymačkejte z něj přebytečnou vodu, nakrájejte na menší kousky a nechte vychladnout.

Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na malé kostičky. Přidejte stroužek česneku pokrájený nadrobno. Přesuňte i s olejem do zapékací misky.

Z rajčat odkrojte vršky a dejte stranou. Vnitřek vydlabejte (ne celý, ať je rajče pevné a zůstane po upečení na skus). 1 rajče rozkrájejte celé na menší kostky a spolu s vydlabanými vnitřky přidejte k cibuli do zapékací misky. Osolte, opepřete, přidejte pokrájenou bazalku a promíchejte.

Nastrouhejte goudu a gorgonzolu na hrubém struhadle, smíchejte s vychladlým špenátem a piniovými semínky a směsí naplňte rajčata. Přiklopte vršky, posaďte do zapékací misky a pečte 10 - 15 minut, dokud nebude sýr roztavený, ale rajčata stále pevná.