Čočka beluga s omáčkou z pečného česneku
Čočka beluga se je zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako železo a hořčík. Má nízký glykemický index. Dopředu se nenamáčí a nerozváří se.
Luštěniny jsou hůře stravitelné a je lepší kombinovat je se zeleninou. Pokud se už výjimečně rozhodnu použít ji jako přílohu k rybě nebo jiné živočišné bílkovině, uberu množství a jídlo doplním o porci trhaného listového salátu, třeba s olivovým olejem a citronovou šťávou.
Na 2 porce
120 g čočky
240 - 300 ml domácího zeleninového vývaru
1 mrkev
1 petržel
Kousek celeru (stejné množství jako mrkve)
Olivový olej
Sůl, pepř
2 - 4 lžíce citronové šťávy nebo trochu vinného octa, podle chuti
Hrst nasekané hladkolisté petrželky
Na omáčku
Palici česneku
100 ml smetany
Olivový olej
Postup
Čočku propláchněte studenou vodou a přelijte studeným zeleninovým vývarem tak, aby byla zakrytá. Vařte na mírném ohni. Zbytek vývaru zahřejte a postupně, jak bude čočka bobtnat a tekutina ubývat, dolívejte horký vývar. (Pozn. Horký vývar používáme nejen kvůli tomu, aby se neprodlužovala doba vaření vyrovnáváním teploty, ale u čočky beluga zejména proto, aby neztrácela barvu.)
Čočka se vaří asi půl hodiny. Nakonci by v ní měla zůstat trocha tekutiny, čočka nesmí být nikdy suchá. Malou část čočky můžete rozmixovat, aby se zahustila. Osolte a ochuťte limetkovou šťávou. Přidejte najemno nakrájenou petrželku.
Zeleninu kromě papriky nakrájejte na menší kostičky, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 180 st. do změknutí. Trvá to asi půl hodiny, záleží na velikosti kostiček.
Upečenou zeleninu smíchejte s čočkou a případně ještě dochuťte solí a citronovou nebo limetovou šťávovu.
Omáčka z pečeného česneku
Palici česneku nechte vcelku a odřízněte vršky stroužků, abyste je mohli po upečení ze slupek vymáčknout. Přelijte olivovým olejem, zabalte do pečícího papíru a pak do alobalu a pečte 1 hodinu v troubě. Můžete si upéct i den dopředu. V rendlíku zahřejte smetanu, vymáčkněte česnek a nechte chvíli redukovat na požadovanou konzistenci. Pak propasírujte a podávejte s čočkou.
.