Čočka beluga s omáčkou z pečného česneku

13.09.2020

Čočka beluga se je zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako železo a hořčík. Má nízký glykemický index. Dopředu se nenamáčí a nerozváří se. 

Luštěniny jsou hůře stravitelné a je lepší kombinovat je se zeleninou. Pokud se už výjimečně rozhodnu použít ji jako přílohu k rybě nebo jiné živočišné bílkovině, uberu množství a jídlo doplním o porci trhaného listového salátu, třeba s olivovým olejem a citronovou šťávou.


Na 2 porce

120 g čočky 

240 - 300 ml domácího zeleninového vývaru

1 mrkev

1 petržel

Kousek celeru (stejné množství jako mrkve)

Olivový olej

Sůl, pepř

2 - 4 lžíce citronové šťávy nebo trochu vinného octa, podle chuti

Hrst nasekané hladkolisté petrželky 


Na omáčku

Palici česneku

100 ml smetany

Olivový olej


Postup

Čočku propláchněte studenou vodou a přelijte studeným zeleninovým vývarem tak, aby byla zakrytá. Vařte na mírném ohni. Zbytek vývaru zahřejte a postupně, jak bude čočka bobtnat a tekutina ubývat, dolívejte horký vývar.  (Pozn. Horký vývar používáme nejen kvůli tomu, aby se neprodlužovala doba vaření vyrovnáváním teploty, ale u čočky beluga zejména proto, aby neztrácela barvu.)

Čočka se vaří asi půl hodiny. Nakonci by v ní měla zůstat trocha tekutiny, čočka nesmí být nikdy suchá. Malou část čočky můžete rozmixovat, aby se zahustila. Osolte a ochuťte limetkovou šťávou. Přidejte najemno nakrájenou petrželku.

Zeleninu kromě papriky nakrájejte na menší kostičky, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 180 st. do změknutí. Trvá to asi půl hodiny, záleží na velikosti kostiček. 

Upečenou zeleninu smíchejte s čočkou a případně ještě dochuťte solí a citronovou nebo limetovou šťávovu.


Omáčka z pečeného česneku

Palici česneku nechte vcelku a odřízněte vršky stroužků, abyste je mohli po upečení ze slupek vymáčknout. Přelijte olivovým olejem, zabalte do pečícího papíru a pak do alobalu a pečte 1 hodinu v troubě. Můžete si upéct i den dopředu. V rendlíku zahřejte smetanu, vymáčkněte česnek a nechte chvíli redukovat na požadovanou konzistenci. Pak propasírujte a podávejte s čočkou. 

.