Ovocný crumble

11.09.2020

A ještě jeden sladký recept. Jak už jsem psala, jím dezerty výjimečně a většinou plné ovoce. A tenhle evergreen prostě všichni milujeme. Připravujte ze sezónního ovoce ( v zimě použijte jablka a mražené bobulovité ovoce) a rozhodně podávejte teplé.


Na 4 porce potřebujete

10 zralých, tvrdších švestek (nebo velké šťavnaté jablko)

12 velkých ostružin (malin, borůvek...)

1 broskev 

Skořice

4 lžíce mascarpone

Máslo na vymazání

A pro návštěvy asi budete muset přidat trochu cukru :) 


Suroviny jsou orientační, můžete použít jiné ovoce a jiný poměr. Pravidlem by mělo být, že pokud chcete mít dezert šťavnatý, ale ne úplně tekutý, jeden druh ovoce je tvrdý a další takové, co pustí šťávu. V zimě dávám jablko a bobulovité ovoce, které mám z léta v mrazáku.


Drobenka

30 g ovesných vloček. Nebo můžete použít madlovou mouku, ale budete jí potřebovat trochu víc, dělám odhadem. 

20 g změklého másla

20 g cukru


Postup

Vločky rozmixujte a smíchejte s cukrem a změklým máslem. V případě mandlové mouky jen smíchejte.

Švestky rozpulte, vyjměte pecku a každou půlku překrojte na polovinu. V misce smíchejte se skořicí (a případně s cukrem) a rozdělte do malých zapékacích misek, které jste vymazali máslem. Navrch položte ostružiny a plátky broskve. Do každé misky dejte na ovoce 1 plnou lžíci mascarpone a zasypte drobenkou tak, aby bylo vše zakryté.

Pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupních cca 30 minut, dokud se po okrajích zapékacích misek se neobjeví šťáva z ovoce. Podávejte teplé.