
Mrkvový krém s kokosovým mlékem
Chutná polévka, kterou si můžete připravit kdykoli. Mrkev je v obchodech celý rok, navíc ji máme většinou doma po ruce. Obsahuje vitamin A, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, hořčík a betakaroten, který působí především jako antioxidant a proti zánětům.
Na 2 porce
4 středně velké mrkve
1 cibuli
Asi 1 cm strouhaného zázvoru
300 ml domácího zeleninového vývaru
Kokosové mléko na zjemnění
Šťáva z citronu
Sůl
Kokosový nebo olivový olej
Postup
V hrnci na kokosovém nebo olivovém restujte cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte nastrouhaný zázvor a znovu chvilku restujte, až ucítíte vůni. Vsypte nakrájenou mrkev a dál restujte, asi 5 minut.
Zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud mrkev nezměkne. Trvá to 10 - 15 minut, podle toho, jak silná kolečka jste nakrájeli. Rozmixujte tyčovým mixérem, přelijte zpátky do hrnce, přidejte kokosové mléko a ohřejte. Pokud je polévka hustá, přidejte vodu.
Na závěr dochuťte citronem podle chuti a případně ještě dosolte. Můžete přidat petrželku, koriandr nebo dýňová semínka.