Květákový nákyp

15.03.2023

Zimní večeře bez masa. A věřím, že vám bude chutnat.


Na 2 porce

1 květák

1 cibule

2 velké stroužky česneku

1 vejce 

250 ml smetany

Pořádná hrst hladkolisté petržele

Pořádná hrst medvědího česneku (pokud máte)

Pořádná hrst nastrouhaného parmazánu

Sůl, pepř, trocha chilli

Strouhanka (já používám jáhlovou) a máslo na vysypání a vymazání zapékací misky


Postup

Květák rozdělte na růžičky a v osolené vadě vařte doměkka. Nerozvařte, žádná zelenina není rozvařená dobrá, ale květák obzvlášť. Nákyp by pak měl úplně jinou chuť a připomínal by školní jídelnu.

Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky a restujte v kastrolu, dokud nebude měkká. Přidejte česnek nakrájený nadrobno a restujte ještě asi 3 minuty.

Uvařený květák sceďte, vložte do kastrolu k cibuli a česneku, rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Promíchejte, přidejte pepř, trochu chilli, nakrájenou petrželku a medvědí česnek, pokud máte. Ochutnejte a případně dosolte.  

Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Květák přendejte do misky. Vejce rozšlehejte ve smetaně a směsí přelijte květák. Nechte zapéct v troubě na 200 stupňů, po 15 minutách posypte parmazánem a zapněte horní gril. Když začne sýr zlátnout, máte hotovo.