Kuřecí vývar (do mrazáku)

11.09.2020

V jídlech používám často domácí vývar, tak tady je recept na ten můj.


Bio nebo farmářské kuře (použijete pouze skelet a křídla)

1 cibule neloupaná

1 mrkev

1 petržel

¼ bulvy celeru nebo 2 řapíky

3 velké stroužky česneku neloupané

Cca 3l vody

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

Pár kuliček pepře

Snítka rozmarýnu

Pár snítek petržele

Kousek zázvoru

Malá chilli paprička (nemusí být)

1 lžíce jablečného (nebo jiného) octa


Postup

Z kuřete odřízněte stehna a prsa. Ty zabalte po jednom do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na další použití.
Pokud chcete vývar ještě silnější, můžete ke skeletu přidat 1 stehno.

Křídla a trup vložte do hrnce se zhruba 3 litry vody (tak aby bylo maso ponořené). Přilijte velkou lžíci octa, ten vytáhne z kostí potřebné minerály. Cibuli rozčtvrťte, stroužky česneku plochou stranou nože lehce rozmáčkněte. Vložte do hrnce k masu, přidejte rozmarýn, pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, česnek a případně chilli papričku. Přiveďte k varu a odkryté vařte na mírném plameni nejméně 2 hodiny. Občas přilijte vodu.

Zeleninu pokrájejte na větší kousky a spolu s natí petržele přidejte do vývaru. Vařte další hodinu na mírném plameni odkryté, aby se vývar zredukoval.

Zceťe, nechte vychladnout a rozdělte do plastových misek do mrazáku.