Kuřecí stehna pečená na zelí

02.01.2021

Super snadné a super dobré. Zelí dostane lepší chuť od výpeku z kuřete. O benefitu zelí asi nemusím psát, je to dobrý zdroj vitamínu C v zimě. Také vitamínu K, B, draslíku, hořčíku a vápníku. 


Na 2 porce

2 kuřecí stehna

1 cibule

1 kysané zelí (domácí nebo v sáčku, např. Křimické)

1 bobkový list

Kmín

Sůl, pepř

Olivový olej

Brambory, pokud chcete přílohu


Postup

Cibuli nakrájejte na kostičky a rozprostřete do zapékací mísy na trochu olivového oleje. Na ni poklaďte zelí, cca ¾ sáčku, celý by byl moc. Zelí neproplachujte a nepoužívejte zelí ve sladkokyselém nálevu, výsledek by nebyl dobrý. Do zelí vložte bobkový list.

Kuřecí stehna osolte, opepřete a položte na zelí. Stehna a zelí posypte kmínem. Přiklopte a pečte asi hodinu při 180 stupních. Pak odkryjte a pečte asi půl hodiny, dokud nebudou stehna měkká a hezky opečená. Sem tam přelívejte šťávou ze dna zapékací mísy.

Já jím jen samotné, zelí mi jako příloha stačí. Pro větší jedlíky uvařte jako přílohu brambory. Uvařené je můžete přidat ke kuřeti na posledních zhruba 20 minut. Budete je přelívat výpekem a tak budou mít lepší chuť, ale vyšší glykemický index. Musíte je ale předem uvařit, společně se zelím by úplně nezměkly, stejně jako při vaření zelňačky.

A ještě poznámka - zelí musí být opravdu kysané, ne sterilované. Jen tak bude mít jídlo tu správnou chuť.