Kuřecí prso s meduňkou a parmazánem

01.11.2020

Jak podle mě vypadá ideální oběd? Třeba takhle: farmářské kuřecí prso, bio brokolice, parmazán, meduňka.


Na 2 porce budete potřebovat

2 kuřecí prsa

Ghí

2 rovné lžíce másla

hrst meduňky nebo jiných bylinek (petrželka, pažitka)

2 lžíce strouhaného paramazánu

Citronovou šťávu

Sůl, pepř


Postup

Kuřecí prsa nařízněte tam, kde je maso nejtlustší a rukou v pěst naklepejte tak, aby byla všude stejně silná. Osolte, opepřete a na pánvi na rozpuštěném ghí opečte z jedné strany 1 minutu. Pak otočte, ztlumte plamen a přiklopte pokličkou. Pokud máte elektrický sporák, kde chvíli trvá, než se teplota sníží, doporučuju vám mít rozpálené 2 plotýnky. Na té první opečte z jedné strany při vyšší teplotě a po otočení přesuňte na druhou, středně rozpálenou. Po přiklopení pokličkou připravujte maso 10 minut. Bez odkrývání pokličky a zkoušení vidličkou, jestli už je maso hotové. Pak odstavte z plamene a nechte ještě 1 minutu pod pokličkou. 

Proč tolik námahy? Abyste připravili šťavnaté kuřecí prso. 

Mezitím změklé máslo smíchejte s parmazánem, meduňkou, pepřem a citronovou šťávou. Té dávám polévkovou lžíci. Mám ráda citronovou chuť s kuřetem dohromady, ale vím, že ne každému to chutná. Takže pokud to není váš šálek kávy, vynechte. Zrovna tak meduňka má specifickou chuť a ne každému musí chutnat, pak použijte klidně jen hladkolistou petrželku.

Kuřecí prso přelijte na talíři šťávou z kuřete a dejte na něj ochucené máslo, které jste si připravili.

A jako přílohu ideálně zeleninu. Já zvolila bio brokolici, která je sama o sobě tak dobrá, že jsem ji jen chvilku povařila ve slané vodě a na talíři posypala strouhaným parmazánem.