
Krůtí s rajčaty
Tohle jídlo dělám moc ráda. Chutná totiž úplně každému. Jako přílohu doporučuju šťouchané brambory s jarní cibulkou.
Uvádím recept na 3 porce, protože tomu odpovídá velikost horního stehna :)
Krůtí horní stehno vcelku nebo vykoštěné (ponechané s kůží) cca 700 g
500 g rajčat (nebo konzervovaná rajčata)
2 velké cibule
2 stroužky česneku
100 ml drůbežího vývaru
Pár snítek tymiánu a rozmarýnu
Olivový olej
Sůl, pepř
Bulgur 180 - 200 g
Zeleninový vývar
Sůl
Lžíce másla
Hladkolistá petrželka
Postup
Horní stehno koupíte s kostí, tu z masa odstraňte a maso nakrájejte na 8 větších kousků. Nebo můžete nechat vcelku. Osolte, opepřete a orestujte na pánvi na olivovém oleji z každé strany asi 3 minuty. Zkoušela jsem orestovat na ghí kvůli teplotě, ale výsledek byl příliš mastný, proto doporučuju olivový nebo speciální slunečnicový olej.
Oloupanou cibuli nakrájejte podélně na 8 dílků.
Rajčata nařízněte na špičce do kříže a přelijte horkou vodou. Po chvilce vodu slijte, slupku sloupněte, vykrojte tvrdý střed a nakrájejte rajčata na kostky. Můžete použít i konzervovaná rajčata.
Orestované maso vyndejte z pánve a přendejte do nádoby vhodné do trouby. Na pánev dejte cibuli a restujte cca 10 minut, dokud nezačne zlátnout. Přendejte k masu, přidejte oloupaný česnek, rajčata, ta osolte a opepřete a duste v troubě přikryté při 200 st. asi hodinu. Pak odkryjte a pečte při 180 stupních dalších 20 minut. Pokud máte tajine, pečte v něm, maso je pak ještě šťavňatější.