Krůtí karbanátky s kapustou

02.04.2023

Další způsob, jak zařadit kapustu na jídelníček. A karbanátky milujeme snad všichni.


500 g mletého krůtího masa

1/2 menší kapusty

2 vejce

2 velké stroužky česneku

1 velká cibule

100 g anglické slaniny vcelku (nemusíte dávat, ale chuťově jsou karbanátky lepší)

Hrst strouhanky (používám jáhlovou)

Sůl, pepř, majoránka

Olivový olej


Kapustu zbavte košťálu, rozkrájejte ji podélně na "měsíčky" a ty nakrájejte na tenké proužky. Vložte do vroucí osolené vody a povařte 3 minuty. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte pořádně okapat a mezitím nechte na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, pak přidejte slaninu nakrájenou na co nejmenší kostičky a restujte, dokud taky nezesklovatí. V míse promíchejte mleté maso s kapustou a cibulí se slaninou, přidejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Utvořte větší kuličky a nenechte se zmást texturou - jsou lepivé, ale karbanátky se vám upečou dobře i tak a zůstanou šťavnaté. Vložte do zapékací misky do rozehřátého oleje. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů, spodní ohřev. Jak začnou zlátnout, obraťte a pečte z druhé strany. Trvá to asi 15 minut celkem, záleží na velikosti karbanátků.