Kachní prso s červeným zelím

14.03.2021

Vypadá to krásně, chutná skvěle a navíc, hotovo máte do hodiny!

2 porce

2 kachní prsa

Sůl, pepř

Trocha domácího vývaru (hovězího nebo drůbežího), asi 200 ml

Na zelí

Půlka menšího červeného zelí

Olivový olej

1 - 2 lžíce jablečného octa

1 jablko

1 větší větvička rozmarýnu

½ pomeranče

Sůl, pepř

Pro větší jedlíky můžete přidat brambory. Kolik, nechám na vás. :)


Postup

Půlku zelí rozkrojte podélně na tři části a pak nakrájejte na tenčí nudličky. Oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte na cca centimetrové kostičky.

Pokud budete dávat jako přílohu i opečené brambory, dejte je vařit, i se slupkou. Uvařené slijte a dejte na prkénko, ke konci přijde jejich čas společně s tukem z kachny.

Do kůže kachních prsou udělejte šikmé zářezy, asi po půl centimetrech. Pak křížem to samé, aby vám na kůži vznikly kostičky. Pokud byste zářezy neudělali, kůže by se vám nevypekla a nebyla by dobrá. Osolte z obou stran. Na kůži nedávejte žádné bylinky, prso bude na pánvi delší dobu, tak ať se vám nespálí.

U kachních prsou je důležitá teplota, nesmíte ho opékat při příliš nízké, ale ani příliš vysoké. Takže zlatý střed. Prsa vložte na pánev kůží dolů a opékejte 15 minut.

Průběžně z nich slívejte tuk, třeba do hrníčku nebo pokud budete opékat brambory, tak rovnou na další pánev.

Na druhé, široké pánvi zahřejte olivový olej, vhoďte malou hrst jehliček rozmarýnu, nechte provonět a pak vložte zelí. Takto budete restovat 15 - 20 minut, dokud nebude zelí měkké, ale pořád ještě lehce na skus. Zezačátku míchejte víc, pak stačí občas. Asi po 10 minutách přidejte k zelí jablko, zastříkněte jablečným octem, přidejte sůl a pepř, promíchejte a za občasného míchání dál restujte.

Když máte dost slitého tuku z kachních prsou, rozpalte pánev a začněte na tuku opékat půlky brambor z obou stran. Na kachním sádle se vám opečou takhle krásně dozlatova.

Hotová prsa dejte do vyhřáté trouby nebo do alobalu na 7 minut odpočívat.

Tuk, který vám zbyl na pánvi po kachně, ještě slijte. Do výpeku, který vám zbyl na pánvi, vlijte ohřátý vývar. Ten, který máte doma v mrazáku. Já měla kachní, ale můžete dát hovězí nebo drůbeží. Nedivte se, že je výpeku málo, i ta trocha vám chuť celého jídla, jak se říká, "dotáhne". Vývar promíchejte s výpekem a nechte redukovat na středním plameni. Jakmile začne lehce houstnout, sundejte z plamene. Nemá být řídký, ale taky vám z něj musí něco zbýt. Než ho nalijete na kachnu, ochutnejte, jestli nepotřebuje přisolit.

Mezitím bude hotové zelí. Přilijte do něj šťávu z poloviny pomeranče, promíchejte a jakmile se šťáva vpije do zelí, hned sundejte z plamene, trvá to maximálně minutu. Ochutnejte a případně ještě dosolte.

Na talíři posypte rozmarýnem. Přidejte kachní prso, přelijte ho zredukovaným vývarem a brambory posolte.