Jáhlové noky jako příloha

18.01.2024

Jakou bezlepkovou přílohu k omáčce?

Třeba jáhlové noky. Jsou snadné a rychlé, jen si dopředu uvařte jáhly. 


Na 2 porce

1 hrnek jáhel (180 g)

2 hrnky vody

Sůl

Cca hladké 20 g rýžové mouky


Postup

Jáhly vařte přiklopené ve vodě v poměru 1:2. Trvá to asi 20 minut. Podle toho, jaké jáhly používáte. Já kupuju bio jáhly v DM. Jsou drobné a tak se nemusí spařovat horkou vodou kvůli hořkosti. Jakmile se voda vypaří, jsou uvařené, takže sporák vypínám, ale ještě je nechávám dojít pod pokličkou, třeba půl hodiny. 

Nechte vychladnout, pak přidejte rýžovou mouku - na 500 g uvařených jáhel (tj. 180g v suchém stavu) asi 40 g mouky. Promíchejte, přidejte trochu soli a rukou tvarujte noky. Nedivte se, ze těsto vypadá jako drobenka, v ruce se vám propracováním spojí do noku. Když už se moc lepí, namočte si ruku. Vložte do osolené vroucí vody, ztlumte plamen tak, aby voda jen lehce pobublávala a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Trvá to asi 10 minut.


Řepu na víně dělám podle Pavla Drdela, šéfkuchaře restaurace Sůl a řepa. Je skvělá. Jen nevyrábím řepný prach. Dávám si ji buď s bramborovou kaší (s ovesným mlékem) nebo s jáhlovými noky, ale pak omáčku "nastavím", aby ji bylo víc. A to tak, že dám víc kořenové zeleniny, protlaku a vývaru. Nepasíruju.

Recept třeba zde: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/repa-vino-pavel-drdel-sul-a-repa-sefkuchar-recept-vareni.A230826_141243_dobra-chut_ape