Jáhlová kaše

16.11.2020

Pokud nejste na redukční nízkosacharidové stravě, zařaďte do jídelníčku jáhly. Jsou bez lepku, obsahují vlákninu, jsou zásadité a samy o sobě zahřívají, v kombinaci se skořicí máte tedy krásné zimní jídlo. 

Jáhly obsahují bílkovinu, vitamíny skupiny B, A e E, dále křemík, hořčík, železo, vápník a zinek. 

Jak už jsem zmiňovala, moje strava není bez sacharidů. V mém jídelníčku je přírodní rýže, někdy ovesná a jáhlová kaše a sem tam celozrnné těstoviny, to když si chci dopřát napřídklad pesto z kadeřávku. Nic z toho nejím denně. Snídám ovocné smoothie. Jáhlovou kaši si občas dopřeju o víkendu a tady je její recept v zimní verzi.


Na 2 porce

140 g jáhel

440 ml vody

160 ml mandlového mléka 

Hrst vlašských ořechů

Skořice

Jablko


Postup

Ořechy si dopředu namočte, ideálně přes noc. Ráno pořádně propláchněte. 

Jáhly vsypte do síta a několikrát spařte vroucí vodou. Ty maličké jen propláchněte studenou vodou.

Vařte v kastrolu ve vodě 10 minut od bodu varu přiklopené pokličkou společně s nalámanými ořechy a špetkou soli. Po 10 minutách by měla být voda vyvařená. Jáhly zalijte teplým mlékem a krátce povařte. 

Jablka můžete podusit, ale já mám raději čerstvá. Přimíchejte je tedy do uvařené kaše spolu se skořicí nebo jimi ozdobte kaši až na talíři.