Jáhlová kaše
Pokud nejste na redukční nízkosacharidové stravě, zařaďte do jídelníčku jáhly. Jsou bez lepku, obsahují vlákninu, jsou zásadité a samy o sobě zahřívají, v kombinaci se skořicí máte tedy krásné zimní jídlo.
Jáhly obsahují bílkovinu, vitamíny skupiny B, A e E, dále křemík, hořčík, železo, vápník a zinek.
Jak už jsem zmiňovala, moje strava není bez sacharidů. V mém jídelníčku je přírodní rýže, někdy ovesná a jáhlová kaše a sem tam celozrnné těstoviny, to když si chci dopřát napřídklad pesto z kadeřávku. Nic z toho nejím denně. Snídám ovocné smoothie. Jáhlovou kaši si občas dopřeju o víkendu a tady je její recept v zimní verzi.
Na 2 porce
140 g jáhel
440 ml vody
160 ml mandlového mléka
Hrst vlašských ořechů
Skořice
Jablko
Postup
Ořechy si dopředu namočte, ideálně přes noc. Ráno pořádně propláchněte.
Jáhly vsypte do síta a několikrát spařte vroucí vodou. Ty maličké jen propláchněte studenou vodou.
Vařte v kastrolu ve vodě 10 minut od bodu varu přiklopené pokličkou společně s nalámanými ořechy a špetkou soli. Po 10 minutách by měla být voda vyvařená. Jáhly zalijte teplým mlékem a krátce povařte.
Jablka můžete podusit, ale já mám raději čerstvá. Přimíchejte je tedy do uvařené kaše spolu se skořicí nebo jimi ozdobte kaši až na talíři.