Dýňová polévka s pomerančovou šťávou a kokosovým mlékem

02.01.2021

Dělám dvě dýňové polévky. Někdy mám chuť na klasickou, jen se zeleninovým vývarem, kde vynikne víc chuť dýně, jindy zase na tuhle, kde je dýně trochu potlačená pomerančem a kokosovým mlékem. 


Na 3 - 4 porce

1 malá hokkaido (cca 800 g)

1 velká cibule

400 ml zeleninového vývaru

120 ml kokosového mléka

1 pomeranč

2 cm zázvoru

Špetka chilli

Sůl, pepř

Olivový olej

Koriandr (nemusí být)


Postup

Cibuli nakrájenou na kostičky nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji.

Dýni nakrájejte i se slupkou na menší kostky, přidejte k cibuli a restujte za občasného míchání zhruba 8 minut. Pokud je potřeba, přidejte olivový olej. Po osmi minutách přidejte zázvor nakrájený na menší kousky a orestujte, asi minutu. Nalijte horký vývar, přikryjte pokličkou a vařte do změknutí, maximálně 15 minut, záleží, jak velké máte kousky dýně.

Rozmixujte, přidejte sůl, pepř a chilli podle chuti, vlijte kokosové mléko a šťávu z 1 pomeranče a znovu zahřejte.

Na talíři posypte koriandrem. Kdo nemá rád, vynechá nebo nahradí hladkolistou petrželkou.