
Domácí pomazánkové máslo
13.09.2020
Máte rádi pomazánkové máslo? Vyrobte si ho, není nic jednoduššího.
1 velký bílý jogurt (500 g)
1 smetana ke šlehání kolem 30 % (200 g)
1 menší lžička soli
Smíchejte jogurt se smetanou a solí, dejte na plátýnko, zabalte a položte na síto, které jste umístili na vyšší misku, aby měla tekutina kam odtékat. Zatěžte a nechte cca 20 hodin v lednici.
Vznikne zhruba 320 g pomazánkového másla.
Na pomazánku s lososem smíchejte část pomazánkového másla se zakysanou smetanou, přidejte nasekaný kopr a případně dosolte. Losos buď nakrájejte na proužky do pomazánky (pak nechte chvilku rozležet, než případně dosolíte) nebo jím ozdobte plátek chleba, pak není potřeba dosolovat.