(Nejen) fruktóza a střevní mikroflóra

20.11.2020

Co jste možná nevěděli o fruktóze


V jednom z předchozích článků píšu o tom, že cukr narušuje střevní mikroflóru a že by to bylo na další kapitolu. Tady je.

Samozřejmě nejen cukr, mně ji narušila antibiotika. Dále je to dlouhodobý stres. A špatná strava, chudá na živiny a vlákninu, bohatá na cukry, konzervanty, pesticidy atd.

Ve střevech žije obrovské množství bakterií. Jak "hodné", tak ty "špatné", které samozřejmě špatné nejsou, protože plní svoji funkci. Ale pro vysvětlení jim tak budeme říkat. Žijí ve vzájemné symbióze a tak jako všechno v našem těle, i střeva jsou dokonalým orgánem, kde vše funguje, jak má. Živiny, které naše tělo potřebuje, propouští do těla a ty, které tělu škodí, vylučuje. Právě zde sídlí nejvíce našich imunitních buněk a to už nám napoví, že střeva bychom si měli hýčkat.


Vše funguje, jak má, pokud nedojde k nerovnováze.


Už víme, že cukrem zatěžujeme slinivku a játra. A také jím ve střevech živíme některé bakterie, plísně a parazity. Živíme ty "špatné". Z toho vyplývá, že jeho nadměrným příjmem narušujeme poměr, který jinak funguje v náš prospěch. Nemusíme přemýšlet nad tím, co se děje dál, důležitá je pro nás už jen tato informace. V našich střevech, kde fungoval dokonalý systém, dochází k nerovnováze, která je pak příčinou vzniku různých intolerancí, zánětů a dalších onemocnění.

Patří sem ale i nadbytek fruktózy, která se rozkládá v tenkém střevě a odtud se za pomoci enzymů vstřebává do krve. Opět mluvím o průmyslově zpracované fruktóze, ne o ovoci. I když o ovoci ve vysoké koncentraci taky, například v džusu. Při nadbytku se fruktóza dostává do tlustého střeva a tam opět živí "špatné bakterie" a opět dochází k nerovnováze. Ovoce tedy ano, ale džusy, kde se jedná o vysokou koncentraci fruktózy, už ne. Navíc s každým ovocem, do kterého se zakousneme, dostáváme do těla vlákninu, která střevům prospívá, minerály, vitamíny a důleživé fytonutrienty (antioxidanty, antibakteriální, protirakovinné a protizánětlivé látky). V případě džusu se o tyto složky připravujeme, protože se pasterizují při vysoké teplotě. Navíc jde o množství. Jablko sníte jedno, pomeranč taky. A to je v pořádku, ovoce je zdravé. Jenže když budete popíjet celý den mošt nebo džus, ani vám nedojde, že jste "vypili" 2 kila jablek. Ale když mluvíme o fruktóze, týká se to hlavně té průmyslově vyrobené, jako je kukuřičný sirup apd. Tu výrobci potravinářského průmyslu rádi přidávají do svých výrobků. Je pro naše tělo, narozdíl od ovce, nepřirozená a taky se pak celkové množství přijaté fruktózy nasčítá.

Střevní mikroflóru narušuje také mouka, především bílá, a to možná ještě víc, než cukr. Je zbavená prospěšných látek obsažených ve slupce, takže pro příjem živin pozbývá významu a každá mouka, i ta z celých zrn, střeva zatěžuje lepkem. Bílá mouka do našeho jídelníčku nepatří vůbec, ale i tou celozrnnou bychom měli šetřit, ne-li vynechat úplně. Ale protože sama si občas dopřeju kvalitní kvasový chléb a sem tam těstoviny, nechci kázat vodu a pít víno. :) Nemyslím si, že musíme vyřadit celé zrno z jídelníčku úplně, pokud nemáme zdravotní problémy. Ale občas znamená opravu občas. 

Když se zamyslíme nad tím, že ve střevech jde o poměr "hodných" a "špatných" bakterií, logicky nám vyplyne, že i látky, které jsou v potravinách obsaženy navíc, jako např. konzervanty, barviva atd. tento poměr narušují. Jezme proto přirozené potraviny, vynechme jednoduché cukry, s fruktózou šetřeme a naše střeva budou zdravá.

Nadbytek fruktózy narušuje nejen střevní mikroflóru, ale je příčinou nadváhy, kdy se usazuje jako vnitřní tuk. A je bohužel i v potravinách, kde byste ji nečekali, například v mletém mase. Proto nakupujte kvalitní potraviny a jezte jídlo, které jste si sami uvařili.