Cuketa plněná zeleninovým ragú a jáhlami

27.04.2022

Zkuste místo kuskusu jáhly. Jsou bez lepku a rozdíl nepoznáte. 


Na 2 porce

2 velké cukety

hrnek jáhel

2 hrnky vody

sůl


Na zeleninové ragú

1 plechovka bio drcených (bio) rajčat

1 cibule

1 červená špičatá kapie

2 stroužky česneku

1 stonek řapíkatého celeru

tymián nebo rozmarýn, oregano, bazalku... co máte rádi

sůl

2 lžičky medu

pepř

medvědí česnek nebo petrželku

Zeleninu můžete dát i jinou, třeba klasický celer nebo mrkev a petržel.


Nakrájejte cibuli a česnek najemno, kapii na malé kostičky a celer na tenké plátky. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte česnek, pokrájené bylinky (já dala tymián) a nechte provonět. Vložte papriku a celer a asi 3 minuty restujte. Přidejte rajčata, osolte a duste do změknutí zeleniny. Zároveň se i zredukuje šťáva z rajčat. 

Cukety rozpulte, vydlabejte vnitřek a pokrájený přidejte do zeleninového ragú. Dejte na plech na pečicí papír rozkrojené stranou dolů a pečte při 180 stupních 15 - 25 minut. Já mám ráda všechnu zeleninu uvařenou nebo upečenou na skus, tak peču kratší dobu.

Jáhly pořádně propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti. Dejte do hrnku a odměřte s vodou v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vody. Osolte a vařte doměkka, asi 15 minut. Voda by se měla úplně vyvařit.

Hotové zeleninové ragú opepřete, případně dosolte a nechte trochu zchladnout. Pak přidejte med podle chuti, asi 2 lžičky, a medvědí česnek nebo petrželku.

Část ragú smíchejte s jáhlami a směsí naplňte cukety. Zbylé ragú dejte na talíře a položte na něj položte cukety.