Cuketa plněná zeleninovým ragú a jáhlami
Zkuste místo kuskusu jáhly. Jsou bez lepku a rozdíl nepoznáte.
Na 2 porce
2 velké cukety
hrnek jáhel
2 hrnky vody
sůl
Na zeleninové ragú
1 plechovka bio drcených (bio) rajčat
1 cibule
1 červená špičatá kapie
2 stroužky česneku
1 stonek řapíkatého celeru
tymián nebo rozmarýn, oregano, bazalku... co máte rádi
sůl
2 lžičky medu
pepř
medvědí česnek nebo petrželku
Zeleninu můžete dát i jinou, třeba klasický celer nebo mrkev a petržel.
Nakrájejte cibuli a česnek najemno, kapii na malé kostičky a celer na tenké plátky. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte česnek, pokrájené bylinky (já dala tymián) a nechte provonět. Vložte papriku a celer a asi 3 minuty restujte. Přidejte rajčata, osolte a duste do změknutí zeleniny. Zároveň se i zredukuje šťáva z rajčat.
Cukety rozpulte, vydlabejte vnitřek a pokrájený přidejte do zeleninového ragú. Dejte na plech na pečicí papír rozkrojené stranou dolů a pečte při 180 stupních 15 - 25 minut. Já mám ráda všechnu zeleninu uvařenou nebo upečenou na skus, tak peču kratší dobu.
Jáhly pořádně propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti. Dejte do hrnku a odměřte s vodou v poměru 1 díl jáhel a 2 díly vody. Osolte a vařte doměkka, asi 15 minut. Voda by se měla úplně vyvařit.
Hotové zeleninové ragú opepřete, případně dosolte a nechte trochu zchladnout. Pak přidejte med podle chuti, asi 2 lžičky, a medvědí česnek nebo petrželku.
Část ragú smíchejte s jáhlami a směsí naplňte cukety. Zbylé ragú dejte na talíře a položte na něj položte cukety.