Čerstvé těstoviny s kadeřávkem, rukolou a medvědím česnekem
Když těstoviny, tak se spoustou "zeleného". Medvědí česnek už roste a tak si ho dopřávejte, kdykoli můžete, protože působí proti virům. Kapusta je zase nejlepším zdrojem vápníku a kdy jindy ji zařadit na jídelníček, než v zimě.
Recept není můj, je od Gordona Ramsaye, mě by nenapadlo připravit kapustu na páře s jedinou lžící vody. Jestli máte rádi svěží jarní těstoviny, tak tenhle recept vám je připomene, přestože jaro se teprve blíží.
Na 2 porce
1 porce čerstvých těstovin (špagety, tagliatelle...)
4 velké listy kadeřávku
2 filátka ančoviček
3 stroužky česneku
hrst mandlí (nebo lískových oříšků, vlašských...)
2 hrsti strouhaného parmazánu
2 velké hrsti rukoly
kůra z 1 bio citronu (já dávám trochu šťávy místo kůry)
olivový olej
sůl, pepř
Postup
Z kadeřávku odstraňte stonky a listy pokrájejte. Opláchněte je a zbavte vody v odstředivce na salát. V kastrolu orestujte na olivovém oleji česnek na tenké plátky. Až se začne barvit lehce dohněda, přidejte ančovičky a rozmělněte je vařečkou. Vložte kadeřávek, promíchejte a podlijte 1 lžící vody. Hned přiklopte poklicí a vařte na mírném plameni 3 minuty. Tím kapustu vaříte v páře.
Pokrájejte mandle nebo jiné oříšky a na sucho je opražte na pánvičce. Přendejte je do misky, do pánve vlijte olej a restujte na něm medvědí česnek pár vteřin, dokud nezavadne.
Kadeřávek rozmixujte ponorným mixérem, do směsi vložte uvařené těstoviny, přidejte trochu vody z těstovin, aby nebyly suché, nastrouhaný parmazán, pokrájenou rukolu, orestovaný medvědí česnek, trochu citronové šťávy, pepř a promíchejte.
Na talíři posypte zbytkem strouhaného parmazánu a oříšky.