Burrata s řepou

16.02.2021

Jablečný ocet dodá řepě jemně navinulou chuť, která se krásně doplňuje s neutrální chutí burraty. Můžete samozřejmě zvolit i mozzarellu. Kupujte jen tu poctivou, chuť je nesrovnatelně lepší. Nejradši mám ty z Wine Foodu nebo MozzarellArtu.

Dopředu si uvařte řepu, aby stačila vychladnout. Dejte pozor, ať ji uvaříte na skus, tvrdou řepu jíst nechceme, ale řepa do měkka tataráčku na chuti nepřidá. Můžete taky upéct v troubě, pak do zapékací misky nasypte hrubozrnnou sůl a na ni dejte 2 menší červené řepy. Pečte při 210 stupních asi hodinu. Záleží na velikosti řepy.


Na 1 porci

2 menší řepy

1 stroužek česneku

Jablečný ocet (můžete použít citronovou šťávu)

Olivový olej

Sůl, pepř

Rukola (polníček, mikrogreens, petrželka)


Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Některé ještě rozsekejte najemno, aby byla řepa kompaktnější. Přidejte olivový olej, pepř, sůl a stroužek prolisovaného česneku. Přidávejte jablečný ocet podle chuti. Začněte 1 lžící  a případně přidávejte, tady záleží na vaší chuti. Kdo nemá rád chuť jablečného octa, vymění ho za balzamikový. Já vám ale doporučuju si na něj zvyknout, protože je zdravý. :) Ale i tady se vyplatí vsadit na kvalitu. Používám z moštárny Hostěnín v bio kvalitě a je i chuťově moc dobrý.

Na talíři servírujte s burratou nebo mozzarellou, kterou jste nechali okapat na sítu, přelijte olivovým olejem a přidejte rukolu, polníček, mikrogreens nebo petrželku.