Brokolicový salát

06.12.2020

Další překvapivě výborný salát! A navíc z brokolice, která nám výborně prospívá. Obsahuje vitamín C, beta-karoten, draslík. Dále obsahuje látky, které působí protizánětlivě a detoxikačně. A je dobrá na trávení.

A pokud nechcete jíst slaninu, zkuste variantu se žampiony, možná vám bude chutnat ještě víc, jako mně.


Na 2 porce

1 brokolice

50 g slaniny (nebo vanička žampionů a 5 lžic sójové omáčky)

2 stroužky česneku

2 hrsti strouhaného parmazánu

Sůl, pepř

Olivový olej


Postup

Brokolici nakrájejte na malé růžičky a krátké "nohy" oloupejte, stačí jen z vnější části a nakrájejte na tenké plátky. Krátce povařte, stačí asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte je na pánvi dozlatova. Ke konci přidejte česnek pokrájený nadrobno a nechte provonět.

Brokolici zceďte a přidejte ke slanině.

Dochuťte pepřem, olivovým olejem a solí a na talíři posypte strouhaným parmazánem.


Varianta se žampiony

Oloupané žampiony nakrájejte na plátky, na olivovém oleji orestujte dozlatova, ke konci přidejte česnek pokrájený nadrobno a nechte provonět. Zakápněte sójovou omáčkou ("nejzdravější" varianta je shoyu nebo tamari - ta je zase bez lepku, kupuju v Country Life) a promíchejte. Dál už je postup stejný.