Bramborový koláč se žampionovou nádivkou

11.09.2020

Další tip na nevšední vegetariánský pokrm a navíc bez mouky. Recept je od Bettiny Matthaeiové.


Na menší zapékací mísu potřebujete

700 g moučnatých brambor

50 g tvrdého sýra (Používám Horský sýr z farmy Krasolesí)

100 g tvarohového sýra (Používám čerstvý kravský z farmy Krasolesí)

1 vejce

2-3 lžíce kukuřičné strouhanky (já dávám mleté mandle)

Muškátový oříšek

Máslo

Sůl, pepř

2 hrsti strouhané goudy


Na nádivku

600 g žampionů

1 cibuli

Olivový olej

Sůl, pepř

Hladkolistou petrželku


Postup

Nádivku si můžete připravit i den dopředu.

Žampiony nakrájejte na kousky. V kastrole se širším dnem nechte na oleji zesklovatět cibulku a na ní restujte asi 5 minut žampiony. Osolte, opepřete a nastrouhejte kousek muškátového oříšku. S oříškem vždycky šetřete, má dost silné aroma. Nechte vychladnout, přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.


Oloupané brambory uvařte ve vodě doměkka. Slijte, nechte trochu vychladnout a protlačte lisem na brambory. Vmíchejte sýr a strouhanku (nebo mleté mandle), přidejte pepř a muškátový oříšek. Vypracujte těsto a polovinu ho vložte do formy vymazané máslem. Na těsto rozprostřete nádivku a na ni čerstvý sýr. Navrch znovu bramborové těsto. Spojte okraje obou placek. Posypte bohatě strouhaným sýrem, tentokrát goudou.

Pečte v troubě při 180 stupních asi 20 minut.