
Bramborový koláč se žampionovou nádivkou
Další tip na nevšední vegetariánský pokrm a navíc bez mouky. Recept je od Bettiny Matthaeiové.
Na menší zapékací mísu potřebujete
700 g moučnatých brambor
50 g tvrdého sýra (Používám Horský sýr z farmy Krasolesí)
100 g tvarohového sýra (Používám čerstvý kravský z farmy Krasolesí)
1 vejce
2-3 lžíce kukuřičné strouhanky (já dávám mleté mandle)
Muškátový oříšek
Máslo
Sůl, pepř
2 hrsti strouhané goudy
Na nádivku
600 g žampionů
1 cibuli
Olivový olej
Sůl, pepř
Hladkolistou petrželku
Postup
Nádivku si můžete připravit i den dopředu.
Žampiony nakrájejte na kousky. V kastrole se širším dnem nechte na oleji zesklovatět cibulku a na ní restujte asi 5 minut žampiony. Osolte, opepřete a nastrouhejte kousek muškátového oříšku. S oříškem vždycky šetřete, má dost silné aroma. Nechte vychladnout, přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.
Oloupané brambory uvařte ve vodě doměkka. Slijte, nechte trochu vychladnout a protlačte lisem na brambory. Vmíchejte sýr a strouhanku (nebo mleté mandle), přidejte pepř a muškátový oříšek. Vypracujte těsto a polovinu ho vložte do formy vymazané máslem. Na těsto rozprostřete nádivku a na ni čerstvý sýr. Navrch znovu bramborové těsto. Spojte okraje obou placek. Posypte bohatě strouhaným sýrem, tentokrát goudou.
Pečte v troubě při 180 stupních asi 20 minut.