Boeuf bourguignon

19.11.2020

Říkala jsem si, že už by to sem chtělo nějaké maso a přijela návštěva, takže bylo rozhodnuto. A rovnou hovězí, které já jím opravdu jen s návštěvou:) Na tuhle francouzskou klasiku je od dob filmu Julie a Julia recept snad všude a je dokonalý, takže si ho můžete najít i jinde. I já ho vařím podle původního receptu. Téměř. 


Na 2 porce by vám stačilo masa míň, ale druhý den ho někdo rád dojí. :)

500 g bio hovězí loupané plece

50 g bio slaniny

1 cibule

1 mrkev

150 ml červeného plného vína

200 ml hovězího vývaru

1 stroužek česneku

1 bobkový list

Pár snítek tymiánu

1 plná lžička rajského protlaku

Speciální slunečnicový olej nebo ghí

Sůl, pepř


Cibule

250 g cibule

Trochu olivového oleje

Kousek másla

Snítka tymiánu

1 bobkový list


Houby

200 g čerstvých nebo mražených hub (nebo hnědých žampionů)

Kousek másla

Sůl


Postup

Slaninu nakrájejte na kostky a orestujte v kastrolu vhodném do trouby na oleji nebo ghí dozlatova. Slaninu vyjměte a dejte stranou. 

Maso nakrájené na kostky osušte papírovou utěrkou a po částech orestujte v kastrolu ze všech stran, aby se zatáhlo. Nedávejte najednou, aby nepustilo šťávu. Orestované maso dejte stranou ke slanině.

Oloupanou cibuli přepulte a nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi orestujte cibuli spolu s mrkví nakrájenou na kolečka do hněda. Pokud je potřeba, přidejte olej. 

Pak vraťte maso a slaninu, osolte, opepřete, přidejte vývar, víno, protlak, prolisovaný česnek, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu a vložte zakryté do trouby vyhřáté na 140 stupňů. Záleží na typu trouby, tekutina by měla jen lehce pobublávat. Pečte až 4 hodiny. Pokud je potřeba, podlijte v průběhu pečení horkou vodou. 


Cibule nakrájejte na tenčí měsíčky a na oleji s máslem opékejte dozlatova, asi 10 minut. Přidejte tymián, bobkový list, vývar, přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte 40 minut. Pokud je potřeba, přilijte horkou vodu. 

Julie přidává žampiony, já mám v mrazáku vždycky mix lesních hub (hřiby, křemenáče, kozáky) nakrájených na tenčí plátky a dávám přednost jim. Dejte do kastrolu (čerstvé nebo mražené), podlijte vodou, přidejte kousek másla a sůl a přikryté poklicí poduste.


Z hotových cibulí vyndejte větvičky tymiánu a bobkový list a společně s houbami přidejte k masu, když je hotové. Promíchejte a podávejte.


A co za přílohu. To je vždy největší problém. Mně nevadí dát si jako přílohu brokolici. Kombinaci masa a zeleniny mám nejraděj a cítím se po ní nejlíp. Ale taky nemám problém s tím, dát si výjimečně bramborovou kaši, se kterou jde hovězí po burgundsku perfektně dohromady, stejně jako se šťouchanými brambory. Maso, mléko, brambory a máslo v bio kvalitě, proč ne.