
Pohankové “rizoto” s houbami
Upřímně, pohanka není můj favorit. Ale pár receptů jsem si přesto oblíbila. Tady je jeden z nich. Pohanka je bez lepku, obsahuje hodně vlákniny, hořčík a železo.
Na 2 porce
200 g pohanky
600 ml zeleninového vývaru
1 velká cibule
1 mrkev
1 velký stroužek česneku
200 g lesních hub
Ghí
Majoránka
Kmín
Sůl
Pepř
Hrst hladkolisté petrželky
Parmazán
Postup
Pohanku na sítu pořádně propláchněte vodou. Zalijte horkým vývarem, osolte, přidejte majoránku, promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Pak dejte pod peřinu a nechte dojít.
Na ghí nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek pokrájený nadrobno a kmín a ještě chvilku restujte, dokud neucítíte vůni. Přidejte houby, podlijte trochou vody a duste, dokud nepustí šťávu, která je důležitá pro chuť "rizota".
Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a na ghí na pánvi restujte pár minut. Pak podlijte trochou vody a až se odpaří, mrkev by měla být měkká na skus.
Do kastrolu s pohankou vmíchejte mrkev, houby, nasekanou petrželku, přidejte pepř a případně dosolte.
Na talíři posypte rizoto strouhaným parmazánem.
PS: Měla jsem doma kapustu, tak jsem ji orestovala a přidala, ale do receptu nepatří. :)