Pohankové “rizoto” s houbami

07.12.2020

Upřímně, pohanka není můj favorit. Ale pár receptů jsem si přesto oblíbila. Tady je jeden z nich. Pohanka je bez lepku, obsahuje hodně vlákniny, hořčík a železo. Pokud nejste na nízkosacharidovém stravování, určitě ji zařaďte do jídelníčku.


Na 2 porce

200 g pohanky

600 ml zeleninového vývaru

1 velká cibule

1 mrkev

1 velký stroužek česneku

200 g lesních hub

Ghí

Majoránka

Kmín

Sůl

Pepř

Hrst hladkolisté petrželky

Parmazán


Postup

Pohanku na sítu pořádně propláchněte vodou. Zalijte horkým vývarem, osolte, přidejte majoránku, promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Pak dejte pod peřinu a nechte dojít.

Na ghí nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek pokrájený nadrobno a kmín a ještě chvilku restujte, dokud neucítíte vůni. Přidejte houby, podlijte trochou vody a duste, dokud nepustí šťávu, která je důležitá pro chuť "rizota".

Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a na ghí na pánvi restujte pár minut. Pak podlijte trochou vody a až se odpaří, mrkev by měla být měkká na skus.

Do kastrolu s pohankou vmíchejte mrkev, houby, nasekanou petrželku, přidejte pepř a případně dosolte.

Na talíři posypte rizoto strouhaným parmazánem.